Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Ondanks wat minder goed weer toch drukke Open Dag Beemster
   
Middenbeemster, 10 mei 2018
  De organisatoren van en deelnemers aan de Open Dag Beemster hoopten natuurlijk dat het weer op Hemelvaartsdag 10 mei weer net zo mooi en stralend zou worden als de dagen er voor. Helaas zat er een behoorlijke dip in de temperatuur, maar het bleef gelukkig wel droog en in de middag peuterde de zon toch nog een gaatje in de grijze wolken, al bleef er een killig windje waaien. Als gevolg daarvan bleef aanvankelijk de belangstelling om op één van de terrasjes in Middenbeemster te pauseren minder groot. Bij De Kosterij waren de parasols ook niet echt nodig. In de luwte van de Marktpleinen krioelde het echter van de Open Dag-gangers, die lopend, met de auto of toch ook maar op de fiets naar Middenbeemster kwamen.
In Middenbeemster was op veel plekken weer van alles te zien. In de kerk, de beide musea en de oude smederij, of Breidablick. Het is echter niet mogelijk om overal in de Beemster alle plekken bezoekjes af te leggen en ach, na ruim 30 jaar verslagen van alle Open Dagen te hebben gemaakt, weet je het ook wel zo'n beetje.
Er zijn in Beemster talloze amateur-kunstschilders, handwerkkunstenaars, timmerlui en verzamelaars. Ze kunnen allemaal veel over hun hobby vertellen, maar die zijn in de loop der jaren welhaast allemaal al eens de revue gepasseerd. Op zoek dus naar iets wat toch wel leuk is om er even een foto te maken en te boekstaven.
 
  Denk aan de wasvrouw!
Zo waren er op het erf van Agrarisch Museum
Westerhem twee dames druk bezig met de was zoals die al eeuwenlang een bijzonder zware vrouwenactiviteit is geweest. Deze nijvere dames maakten deel uit van de Oude Ambachten Groep Zwarte Handen uit Enkhuizen. Deze verzorg in het hele land demonstraties en workshops.
Hier op de foto demonstreert een van de wasvrouwen hoe dat in de 13de eeuw het geval moet zijn geweest: op de knietjes aan de walkant.  Maar ook modernere manieren van wassen, zoals onze moeders dat deden. En onderhand wapperden de helderwitte broeken en blousen vrolijk aan de lijn.
De Oude Ambachten Groep heeft naast de demonstratie en workshop over wassen door de eeuwen heen overigens nog meer ijzers in het vuur, zoals smeden, tanen, kuipen, touwslaan en haring roken.
Bijen
Als aanschouwelijke en levendige illustratie van de tentoonstelling over bijen in het Agrarisch Museum stond op het erf van Westerhem de heer Koning met zijn bijenkraampje.
Hij verzorgt bijenvolken in wijde omtrek en wist veel over deze drukke beestjes te vertellen.
Ja, hij had natuurlijk ook bijen van eigen imkerij bij zich. Daarbij gaf hij advies over hoe thee nog lekkerder smaakt met een scheutje honing. "Wel even wachten tot de thee van het kookpunt af is", waarschuwde hij. gebruik honing.
Brandweer
Een grote publiekstrekker was de Vrijwillige Brandweer op de Kaas Hogetoornlaan die diverse demonstraties gaf.
 
 
Er stonden meerdere brandspuiten opgesteld en het publiek mocht een kijkje in het binnenste van de brandweerauto nemen, een stukje mee rijden of de boel van bovenaf bekijken in de bak van een hefkraan.
 
Kinderen sprongen vrolijk in het speciale Brandweerkasteel en ook een ritje met de oude T-Ford uit 1923 zat er gelukkig ook nog wel in. Oud-brandweerman Henk Albertsma was aanvankelijk wel de schrik om het hart geslagen toen zijn paradepaardje dienst weigerde. Gelukkig bleek een inderhaast opgetrommelde monteur het oudje weer aan het knorren te krijgen en konden de kleine passagiers instappen voor toertje door Westerhem.