Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Evaluatiemiddag Museum Betje Wolff zoals altijd gezellig napraten
Middenbeemster, 13 november 2018   Janna Bakker, Aafje de Jong
De evaluatiemiddag van de vrijwilligers van Museum Betje Wolff, waarbij ook de pers wordt uitgenodigd, werd weer in een oergezellige schemerige zolder van het museum gehouden. In die intieme sfeer heette voorzitter Aafje de Jong iedereen welkom. Ze vertelde dat het bestuur gelukkig weer volledig is. Zij en Alie Vis als secretaris hebben zich voor twee jaar nu als interim verbonden en één nieuw bestuurslid is de heer Nico Ruth.
Voor vrijwilliger Janny Knip was deze middag tevens een afscheid zij werd bedankt voor haar inzet met een fraai herfstbloemstuk, gemaakt door tuinman/vrijwilliger Paul Stolp. En terwijl de koffie- en theekan rondgingen werden herinneringen uit het afgelopen museumjaar onder de loep genomen.
 
  Aafje blikte terug op een lange hete zomer. Door een flink aantal drukbezochte evenementen werd veel inzet van de vrijwilligers gevraagd. Ze stelde vast, dat de tentoonstelling over schoonschrift niet helemaal de doelstelling had behaald. De meeste bezoekers bleken toch te komen voor het museum zelf, dat rust en sfeer ademt.
De vrijwilligers kregen de vraag voorgelegd hoe zij de zomertentoonstelling ervaren hadden. Omdat een nieuwe tentoonstelling inrichten veel voorbereiding eist en het bestuur van mening is dat de expositie van 2018 veel aanknopingspunten biedt voor organiseren van allerlei nieuwe activiteiten, werd besloten deze in 2019 te handhaven.
De warmte van de afgelopen zomer is het museum zeker niet ongemerkt voorbij gegaan. Dat vertelden de tuinman/vrijwilligers Piet en Paul. Ondanks het feit dat er goed gesproeid werd, bleek de kruidentuin niet opgewassen tegen de brandende zon. Gelukkig heeft een tuincentrum voor nieuwe kruidenplantjes kunnen zorgen en nu, in de herfst, ziet het kruidentuintje er mooier uit dan ooit.
De temperatuur was er ook oorzaak van dat de beroemde Betje Wolff bonbons niet in de verkoop konden worden aangeboden.
Janna Bakker vertelde over het nieuwe schoolproject voor leerlingen van het voortgezet onderwijs, waaraan met veel plezier werd meegedaan. Dit educatieve project zal in 2019 zeker worden herhaald.
 
  En, zoals gebruikelijk verzorgde Alie Vis weer een leuk informatief praatje over Betjes museumstukken en dat ging over de lange geschiedenis van theegenot.
Werd thee in het begin van de 16de eeuw beschouwd als geneesmiddel, een halve eeuw later waren het de heren, die thee als genotsmiddel gingen drinken. Dat deden ze in hele kleine chinese porceleinen kopjes maar ze slobberden daarvan wel 20 tot 30 achter elkaar per theesessie op. De prijs van thee was toen nog wel heel duur: een kilo thee kostte 17 holandse guldens.
Rond 1680 mochten ook de dames van een kopje thee genieten. Thee werd gezet in een speciale theeketel, die op tafel werd gezet.
Ook een zogenaamde theestoof had Alie meegenomen: een natuurlijk glimmend gepoetste theekan op een standaard.
Op de tafel voor haar stond ook een snorrenkop en een fraai met gouden biezen versierd tête à tête-servies op een bijpassend porceleinen dienblad
 

Nog geen kwart eeuw later werd thee een echte volksdrank.

Museum Betje Wolff bezit naast een grote sortering serviesgoed ook een leuk stukje speelgoed dat in het theesermoen past: twee grappige Chinese kereltjes die een theekist dragen en op een schuin plankje vooruit kunnen waggelen.

Het was weer een leuke interessante afsluiting van een weer sprankelende evaluatiemiddag.

 
Omhoog