Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
De ambassadeurs van 'Waardevol Beemster' en wat na de fusie?
Middenbeemster, 7 november 2018    
Wie in de komende periode een van de hier bovenstaande Beemsterlingen ontmoet, zal ongetwijfeld door hem/haar de vraag krijgen voorgelegd wat u als Beemsterling verwacht van de voorgenomen fusie met Purmerend in 2020 en hoe dat voor de Beemster zal kunnen uitpakken.
Een dertigtal Beemsterlingen reageerde op een in september huis-aan-huis bezorgde uitnodiging van de Gemeente Beemster om op woensdagavond 31 oktober daarover eens te komen praten en om dan bij voldoende enthousiasme klaargestoomd te worden voor het ambassadeurschap van de Beemster.
 
  Het is natuurlijk een hele stap om van een plattelands Gemeente in het gespreide bed van grote buurman en Marktstad Purmerend te stappen De beide Gemeentebesturen zijn daarom in overleg getreden om uit te zoeken hoe de 'bruid' Beemster zich het meest gemakkelijk zou voelen binnen het steedse 'huwelijksbed'.
Weer werd een extern bureau ingeschakeld om dat te gaan onderzoeken en zo werd het idee van een ambassadeurschap geboren.
Zij moeten de bevolking stimuleren eens na te denken over wat zij/hij waardevol vindt aan het leven in de Beemster en dat ook graag zo willen behouden.
Om iedereen de kans te geven zijn verlangens te uiten zijn op meerdere plaatsen in de Beemster glazen kastjes gezet, waar een in te vullen kaart gestopt kan worden. Eén van de plekken waar de bus staat, is de Keijserin in Middenbeemster.
 

Op woensdag 7 november stopte burgemeester Joyce van Dijk officieel haar waardekaart voor het project 'Waardevol Beemster 'in de 'vissenkom'.
Alle opgehaalde kaarten worden gebundeld in een boek dat in 2019 gebruikt zal worden in het fusieproces.

Aan de hand van de uitkomst zal de Beemster namelijk in gesprek gaan met de gemeente Purmerend om een gezamenlijke visie te ontwikkelen. Waardevol Beemster zal mede als wettelijke traject dienen voor de fusie van de nieuw ontstane gemeente. Naar verwachting zullen de raden van Beemster en Purmerend in juni 2019 over deze fusie een beslissing nemen.
Natuurlijk even aan de burgemeester gevraagd waar zij in de Beemster veel waarde aan hecht. Natuurlijk het behoud van het wijdse landschap en het Beemster Erfgoed. Overigens zal haar burgemeesterschap na de fusie eindigen en wellicht zal ook de burgemeester Bijl van Purmerend besluiten niet meer de eerste burger te willen worden van de nieuw te vormen Gemeente. De tijd zal het leren.
 

Website

Dit was een heel beknopt verslag van de activiteiten rond de benoeming van de ambassadeurs en het doel van 'Waardevol Beemster'. Nu maar wachten op de brief die vanaf 7 november wederom huis-aan-huis in de brievenbus zal worden gestopt.
Er is overigens ook vanaf deze datum een website in de lucht met meer informatie: www.waardevolbeemster.nl
Omhoog