Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Regionale Duurzaamheidsbeurs in De Kloek
 
De Beemster Ondernemers organiseeerden op zaterdag 6 april van 10.00-16.00 uur weer een Regionale Duurzaamheidsbeurs in Sportcentrum De Kloek in Middenbeemster.
Dit jaar stonden niet alleen de gemeenten Purmerend, Edam/Volendam, Beemster en Landsmeer achter dit initiatief, maar ook gemeente Waterland. Thema's van de beurs waren: Energie, Recyclen, Voeding en Vervoer.
Dit jaar lag het accent ook op het streven naar een aardgasarme toekomst en op welke manier overheid en ondernemers hierbij inwoners kunnen ondersteunen?
 
 
Hoewel in het vooruitzicht gesteld was dat het zonnig en warm zou worden, was dit maar gedeeltelijk waar. Het handbalterrein, omgetoverd tot autoshowterrein bij de Kloek lag in de ochtend er maar verlaten bij, want het was onaangenaam koud en er stond een venijnige wind. De verkopers van de fraaie automodellen stonden er maar kleumend bij en de op sonarenergie varende boten trokken wellicht daarom ook niet zoveel publiek
 
Zelfs het prachtig mooie deftige blauwe Fordje dat een prominente plek op het veld had ingenomen, stond in zijn eentje te pronken.   Helaas konden de stands voor warmtepompen echter ook niet voor een meer aangename temperatuur op deze plek zorgen.
 
Dus maar naar binnen in de sporthal waar het het meer aangenaam was. Daar liepen op het vroege uur toch al veel belangstellenden rond. Er waren een 50-tal stands en kramen ingericht en werden workshops, presentaties en voorlichtings voorstellingen in de squashbanen gehouden.
Aan voorlichting over warmtepompen en zonnepanelen was op deze plek zeker geen tekort. Bij de stand van Uitwaterende Sluizen HNHK werd verteld wat er nog allemaal meer te reinigen valt aan het drinkwater, waar toch nog allerlei vieze stofjes in zitten, die door de zuiveringsinstallaties er uit gehaald zouden moeten kunnen worden .
  Waar dit jaar het accent ligt op het streven naar een aardgas-arme toekomst miste echter informatie over koken op inductie, iets wat toch zeker ook nog een belangrijke overschakeling van gas naar electra inhoudt.
Uit ervaring weet ik dat het toch nog heel wat voeten in aarde heeft, voordat zo'n geweldig fijne en gebruiksvriendelijke inductiekookplaat in gebruik kan worden genomen.
Desgevraagd aan enkele standhouders van installatiebedrijven erkenden deze, dat dit onderwerp hier zeker ook een plekje had moeten vinden, maar ze verwezen daarbij dan naar desinteresse van de zijde van fabrikanten.
 
Verder waren er veel verenigingen en particulieren, zoals hier de Verenigde Volkstuinverenigingen, waar voedsel op een milieuvriendelijke wijze geteeld en geconsumeerd kan worden, zoals jam en honing. Een kraam met voorlichting over het eten van insecten was als alternatief dan wel weer een heel ander onderwerp.   Kleine ondernemers lieten op deze beurs zeker ook geen verstek gaan, zoals deze 'Weggeefwinkel' uit Edam. Er was ook een tangramkraam waar met een soort luciferdoosjes een huis kon worden gebouwd. Verder was ook weer aanwezig Jan de Lange met zijn overheerlijke ham, die echter niet meer voor particulieren te koop is.
 
Er was dus genoeg te zien in de hal maar bij het verlaten van het terrein toch nog even een blik geworpen op de Tesla-auto, die voor veel beurzen toch nog een te grote aanslag is. De vrijwilliger die voor deze presentatie was 'ingehuurd' gaf een warm pleidooi om te overwegen of met een buurman de aankoop samen valt te realiseren. Maar daarvoor vinden wij, Nederlanders, wellicht het eigen privé autobezit toch nog wel iets te heilig.   En dan, eigenlijk heel futuristisch, de stratenschoonmaakkar van Purmerend. De Marktstad heeft er zegge en schrijven wel één van in bezit en deze bedient de binnenstad. Volgens de man die met deze schoonmaakkar met veel plezier werkt, heeft hij altijd veel bekijks en kan hij tijdens zijn activiteit tevens voorlichting geven over het voorkomen van zwerfvuil. De kar is geluidsarm en zeer functioneel; onder de klep is zelfs nog een douche aangebracht om de bak te reinigen. Nadeel: hij is niet te gebruiken als het regent en de meegevoerde vuilnisbak is wel snel vol. Of Purmerend nog meer exemplaren gaat aanschaffen, was niet bekend, maar voorlopig zullen we deze kar nog niet in Middenbeemster de straat zien schoonmaken.
 
Omhoog