Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Vier Beemsterlingen onderscheiden met Koninklijk lintje
   
Middenbeemster, 27 april 2019

Beemster mocht zich als elk jaar weer verheugen op de 'bekroning' van Beemsterlingen die zich gedurende vele jaren voor de gemeenschap hebben ingezet als vrijwilliger. Net als voorgaande jaren worden nietsvermoedende gedecoreerden zeer verrast want als aan de deur gebeld wordt zien ze burgemeester Joyce van Beek op de stoep staan, die hen uitnodigt om in de voorstaande bus in te stappen voor een rijtoertje door de Beemster. Op 26 april 2019 moest de burgemeester vier keer aan de bel trekken.
Het geeft altijd wel een hele consternatie want de familie heeft achter zijn of haar rug heel wat geheimzinnigs te regelen gehad, waar betrokkenen niet van af mochten weten. Gelukkig is dat altijd wel gelukt, zij het dan dat soms een te decoreren persoon in een te sportieve kledij voor de belangrijke gebeurtenis zich snel moet omkleden om er gepast mee voor den dag te komen. Ook dit jaar waren de 'leugentjes om bestwil 'prima geslaagd en in de bus werden natuurlijk daarover verhalen verteld.
Na een gezellig rondritje door de Beemster, waarbij vier te decoreren personen werden opgehaald, werd een koffiestop gemaakt.
Op de afgesproken tijd had de ontvangst in het Gemeentehuis op de agenda plaats. Met de bus arriveerde de burgemeester en zes personen. Voor de media, die onder embargo op de hoogte was gesteld, was duidelijk dat er onder deze zes zich een echtpaar bevond waarvan beiden een onderscheiding zou worden toebedacht.

Aagje Pronk – van Heeringen
Mevrouw Pronk – van Heeringen is vrijwilligster in de Z-INN Kapel in Zuidoostbeemster maar ook algemeen vrijwilligster in de Protestantse gemeente Beemster.
Vele jaren was Aagje bestuurslid van de Vrouwenkring (voorheen zusterkring ) tot beëindiging daarvan en vervolgens ging zij door als vrijwilligster en gastvrouw van de vernieuwde “vrouwen@go“, het vrouwencafé in de Z-INN Kapel.
Ze verzorgt samen met haar man Jan, ook de koffieochtend in Zuiderhof 1 x per maand.
 
Jan Pronk
Als organist bij de Protestantse gemeente Beemster heeft de heer Pronk meer dan 50 jaar diensten en activiteiten begeleid als vrijwilliger.
Verder was hij betrokken bij met name de kerkelijke gemeentes van Landsmeer, Purmerend en Graft de Rijp.
Ander vrijwilligerswerk dat hij deed was: tuinonderhoud, schoonmaak, koffie- en kostersdiensten en het onderhoud van het orgel. Hij coördineert het zogenaamde 80 jarigenbezoek, waarbij leden van onze gemeenschap boven de 80 jaar worden bezocht en een bloemetje krijgen aangeboden. Hij is de drijvende kracht achter de jaarlijkse rommelmarkten, bollentochten, de jaarlijkse Kapelbazaar, kerstmiddagen voor ouderen in Midden– en Zuidoostbeemster van Kerk en Kapel.
Samen met zijn vrouw, verzorgt hij ook nog 1 x per maand koffie in Zuiderhof en onderhoudt contacten met mensen in zijn buurt.

Voor de heer Arie Peerdeman was de derde onderscheiding. Hij is sinds november 1990 penningmeester van IJsclub Bamestra. Van 1997 tot en met 2002 vervulde hij, naast het penningmeesterschap, ook het secretariaat van deze vereniging.
Vanaf 2004 tot heden geeft Arie als gediplomeerd schaatstrainer op zaterdagochtenden in het seizoen schaatslessen aan de jeugd van 6-12 jaar van de vereniging op schaatsbaan “De Meent” in Alkmaar.
Arie is tevens vol enthousiasme werkzaam bij de schaats- en skeelerschool “In Balans” in Alkmaar, waar hij les geeft en voor Fietsclub “De Vrijbuiters” organiseert hij zowel de wekelijkse fietstocht als de meerdaagse tochten.
 

Ali van Dort-Bakker is eveneens als vrijwilliger een duizendpoot en altijd bereid de handen uit de mouwen te steken, hetgeen altijd hogelijk wordt gewaardeerd. Ze helpt sinds de opening van Bibliotheek Beemster bij de uitgifte en inname van leesmateriaal. Daarnaast is zij betrokken bij de (leden)administratie en het inwerken van nieuw materiaal (boeken en tijdschriften).
Voor de afdeling Beemster van Vrouwen van Nu organiseert zij tijdens de wintermaanden als vrijwilligster samen met een collega de maandelijkse kaartavond. Zij leiden de avond en doen de inkoop van de prijzen.
Ook in Wijksteunpunt Middelwijck is zij regelmatig te vinden. Vanaf de opening in november 2000, besteedt zij een ochtend in de week bij de dagbesteding voor senioren.

foto's aangeleverd

Omhoog