Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Beemsters Fanfare voerde publiek mee naar verre landen
Maar liefst vier jubilarissen gehuligd tijdens zondagmiddagwinterconcert
Middenbeemster, 26 januari 2019    
Het programma van het Winterconcert van Beemsters Fanfare in het weekend van 24 en 25 januari 2019 beloofde een muzikale vakantiereis. De creatieve aankleding van het podium liet dan ook niets te gissen over: de opgestapelde koffers, vakantiekleding en richtingsbordjes brachten al meteen een sfeer van even er lekker tussen uit... in dit geval dus muzikaal. Om maar enkele uit te voeren werken te noemen: Korean Folkson, Libertango en Junglebook werden uitgevoerd door het Opleidingsorkest en voor het grote orkest stonden Out of Africa, Leningrad en Potter Point op het programma vermeld. Tijdens de uitvoering werden op beeldscherm de door leden gemaakte vakantiekiekjes en video's getoond.  
  De aankondiging van de door het begeleidingsorkest te spelen muziekstukken werd door dirigent Wim Klaver zelf verzorgd. Hij vertelde dat dit orkest nogal te maken heeft met terugloop van leden in de leeftijd van ongeveer 8-... jaar. Ook volwassenen die een muziekinstrument willen leren bespelen kunnen na een korte studeerperiode een plek in het begeleidingsorkest krijgen. "Als je zo met anderen kunt meespelen gaat er een wereld voor je open", aldus de enthousiaste dirigent. Hij was verheugend om gaandeweg het programma de twee jongste talentvolle leden Daan en Owen te kunnen presenteren. Ondanks hun jonge leeftijd bliezen ze op resp. alt-sax en bügel al aardig hun partijtje mee
Voor de concerten van Beemsters Fanfare blijkt nog steeds grote belangstelling bestaan. Hoewel de zaterdagavond in principe dé belangrijkste avond is, blijkt veel publiek al meer een voorkeur te hebben voor de zondagmiddag, want de zaal was op deze middag tot de laatste plaats bezet. Voor het licht maakte het niet uit, want de zaal bleef duister. Alleen de dirigent stond in het spotlicht en de muzikanten hadden elk hun eigen lampje op hun muziekstandaard.
Tijdens zijn welkomstwoord had voorzitter BerendJan Haan al medegedeeld, dat hHet orkest geconfronteerd was met een probleem, omdat zes leden door familieomstandigheden verhinderd waren. Gelukkig had Klaver onder zijn muziekvrienden een aantal bereid gevonden die, ondanks uiteraard een korte tijd van voorbereiding, zonder problemen de leeggevallen plaatsen konden bezetten.
  Bastubasolo
Zoals altijd werden de op het programma staande werken met grote toewijding en expressie uitgevoerd; te veel om alles te apart te benoemen. Wel mag hier wel even genoemd worden de 'Fantasie voor Bastuba en Fanfareorkest' van componist Jan Bosveld, gespeeld door Piet Zweed.
De bastuba is nu niet bepaald een instrument waar vaak voor geschreven is als solo-instrument. Piet kweet zich vol bravour aan zijn taak om dit allerzwaarst gestemde instrument van de fanfare te laten horen en de door hem geproduceerde brommende tonen 'rolden' door de zaal. Echt heel bijzonder en fraai gespeeld!
Zoals bijna bij elk concert van Beemsters Fanfare worden jubilarissen gehuldigd. Omdat de meeste leden de vereniging heel trouw blijven zie je ze elke tien of 25 jaar wel weer op het podium verschijnen. Op zaterdagavond waren het Ger-Jan Enthoven, Kien Koning en Janna Bakker resp. 40, 25 en 25 jaar lid. Op zondagmiddag kwam er nog een jubilaris bij: Betsie Konijn, die ook al 40 jaar spelen bij een orkest (niet alle jaren bij Beemsters Fanfare) op haar naam heeft staan. De jubilarissen kregen door voorzitter Berend Jan Haan een speldje op de borst en natuurlijk waren er bloemen. Rest nog om te vermelden de ladyspeaker van het grote orkest Nicole Hagemans en de filmpresentatie lag in handen van José Enthoven  
Omhoog