Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
De zilveren bruiloft van Koos en Nicole van Twisk
Alles tot in de puntjes geregeld
    Middenbeemster 3 juni 2019

Al heel vroeg in het voorjaar werden de buurtjes van de Rombout Hogerbeetsstraat gewaar, dat Koos en Nicole van Twisk in 2019 hun 25ste huwelijksdag in alle luister zouden gaan vieren. Het eerste voorteken was de versiering in het voortuintje. Koos en Nicole kondigden met vele primula's en viooltjes in de cijfers 25 hun komende feest aan. Het zag er prachtig uit! Helaas hadden katten er tot groot ongenoegen van Koos zogezegd ... aan en dikwijls stond hij mopperend op die rotkatten de kuiltjes bij te harken en de plantjes weer opnieuw in de grond te zetten.
Koos vertelde vol trots dat ook een echte bruiloft gevierd zou gaan worden, waar de buurtjes alvast voor uitgenodigd waren. Ondertussen werkte hij zeer enthousiast aan de bijna volledige herhaling van zijn bruiloft die plaats had op 3 juni 1994. Hij verkneukelde zich op het rijtoertje door de Beemster waarin hij en zijn bruid zouden plaats nemen in een koets, getrokken door Friese paarden en daarachter een paardentram, eveneens met twee vurige rossen ervoor.

In de aanloop de huwelijksdag werd veertien dagen voor de bruiloft ook de ondertrouw nog eens kalmpjes overgedaan met een borreluurtje in de tuin achter het huis.
Het werd de buurtjes al snel duidelijk dat Koos zich voorgenomen had er een bijzonder evenement van te gaan maken. De voorpret, die hij zeker niet onder stoelen of banken stak was, groot. "Hebben jullie er nog zin in?" was steevast zijn vraag en de buren genoten van zijn enthousiasme. De bruiloft van Koos en Nicole in een straatje waar eigenlijk nooit iets bijzonders gebeurt, was daarom al een hele bijzondere ervaring. Koos regelde alles tot in de kleinste finesses en op 1 juni, de dag van de bruiloft, staken de buren de vlag uit. "Geen vlag?"; Koos regelde het wel even!
 
Het was intussen wel duidelijk geworden dat niets aan het toeval was overgelaten. De uitnodigingen voor het bijwonen van de bruiloft werden keurig gedrukt bezorgd en zelfs de schilder werd in het huis aan het werk gezet.
En daar was dan het grote moment dat de bruiloft echt gevierd kon worden. Het bruidspaar en gasten stonden voor het huis te wachten op het moment dat de koets, een open Berliner en een volgwagen, een oude paardentram, zouden arriveren. Toen deze de straat indraaiden was dat een prachtig gezicht. Onderweg had deze kleine stoet trouwens ook al bij velen opzien gebaard.
 
Koos had al puntje precies alles van te voren helemaal uitgestippeld. Zelfs de bloemstukjes op de koets was hij niet vergeten. En hij had berekend dat op de parkeerplaats bij de school de paardentram gedraaid kon worden. Helaas ging het goed mis bij deze manouvre. De draaicirkel bleek toch te krap waardoor de tram van zijn assen schoot en niet meer kon rijden. Wat een teleurstelling voor de trotse bruidegom. Er restte het gevolg niets anders dan zelf maar in de eigen auto te stappen om het bruidspaar in de koets te volgen.
 
De tocht voerde naar de versierde korenmolen De Nachtegaal, voor een fotosessie. De molenaar had de wieken van de molen scpeeciaal voor het bruidspaar in de bruidsstand gezet.
 
Koos en Nicole kregen in hun huwelijk twee prachtige zonen: Pieter en Jacob (en inmiddels ook twee schoondochters).
De stralende dag (de eerste zomerse dag van het jaar) werd voortgezet met een rijtoertje naar Zuidoostbeemster, waar het gezelschap in het voormalige Beemsterpolderhotel (thans de Valk) op het zonnige terras genoot en later kon aanschuiven aan de gedekte tafel.
De trotse bruidegom had een bijzonder cadeau voor zijn vrouw: een familiestuk, dat al door vijf generaties van Twisk werd gedragen. De speeches waren kort, maar toch sprak een van de buurtjes daarbij uit dat de bewoners van de Rombout Hogerbeetsstraat zich gelukkig prezen met de komst in 2017 van de buurtjes van Twisk, een eenvoudig hard werkend boerengezin, dat zich zo sociaal opstelt. Koos werkt in dag- en nachtdienst met een shovel in de haven en Nicole brengt voor Sandd de post rond in wijde omgeving.

Toch zat het de bruidegom behoorlijk dwars, dat zijn bruiloftsgangers niet gezellig had kunnen meerijden in de tram en daarom deelde hij de dag later al triomferend mee, dat hij nog een staartje aan zijn bruiloft heeft kunnen breien in de vorm een koffietoertje door de Beemster met de paardentram. De datum is nog niet bekend.

Omhoog