Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Nationale boomplantdag in de Beemster
Middenbeemster, 13 maart 2019
Obs De Blauwe Morgenster uit Middenbeemster nam op woensdag 13 maart ook weer deel aan de Nationale Boomplantdag. Het weer zat niet mee. Gelukkig bleef het droog, maar de wind was behoorlijk 'zunig'.
 
Twee klassen van groep 5 gingen kort voor 10.00 uur naar de bestemde plek aan de Bernardus Hollanderstraat waar twee bomen van de soort Hopbeuk: Ostrya carpinifolia in grond zouden worden gezet.   Ter plekke was het zware werk al door mensen van de Plantsoenendienst voorbereid. De grond was goed drassig.
Met een grijper werd een flink gat in de natte bodem geschept.
 
Daarna werd de boom geplaatst en mochten de leerlingen met de klaarstaande spades het gat weer dichten. Wethouder Aagje Zeeman was bij deze officiële werkzaamheid aanwezig.   En zo ziet de Ostrya Carpinifolia in de bloei er uit. We moeten dus nog wel een paar maandjes wachten eer de boom zich in deze weelderig lentetooi laat zien.

Volgens de archieven is het al meer dan 60 jaar geleden dat deze Nationale Boomplantdag in het leven werd geroepen. Het streven is om elk kind in zijn of haar basisschooltijd minimaal één eigen boom te laten planten (ieder kind een boom). In 70% van de steden en dorpen van Nederland planten circa 115.000 kinderen ruim 200.000 bomen. In ruim 60 jaar zijn er meer dan tien miljoen bomen geplant, dat is een oppervlak van ruim 4.000 voetbalvelden: een substantiële bijdrage aan de CO2-reductie!
Er zal op school natuurlijk wel in de les bij worden stilgestaan.

(Meedoen aan zo'n dag is wel een heel bijzondere ervaring, die je je hele leven meedraagt. Zo kan ik mij herinneren in, denk ik 1948, vlak na de oorlog in het kader van de Wederopbouw als schoolkind 'een schepje' heb mogen bijdragen aan de eerste Boomplantdag in Amsterdam. RED.)
Omhoog