Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Eerste exemplaar boek 'Beemster Waardevol' voor burgemeester
De tijd zal het leren...
   
Middenbeemster, 27 maart 2019

Het boek 'Waardevol Beemster' werd op dinsdag 26 februari in de kantine van het Gemeentehuis Beemster namens alle ambassadeurs door Alex Blaauboer aangeboden aan burgemeester J. van Beek. Het bevat de reacties van Beemsterlingen over het waarom ze Beemster zo waardevol vinden. Er kwamen duizenden inzendingen binnen en daaruit zijn de mooiste en meest sprekende geselecteerd. Vier thema's zijn daaruit naar voren gekomen en met stip wordt het open karakter van deze polder genoemd, een belangrijk punt is gemeenschapszin, rust en ruimte en bedrijvigheid. Het boek is al op internet geplaatst, zie: beemster-boek/ .

De burgemeester zwaaide alle lof toe aan de 12 ambassadeurs, die on-tour zijn gegaan, samen met het college en de werkgroep van de raad. Ze slaagden er in vele Beemsterlingen er toe te brengen hun gedachten eens zwart-op-wit (of in kleur) te bekennen. De actie is, dankzij deze mensen, die in de afgelopen tijd weer en wind niet geschuwd hebben, een succes te noemen. Het uiteindelijke doel is: ons Beemsterlingen aan het idee te laten wennen en toe te groeien naar een fusie met de Gemeente Purmerend. Mogelijk zou dit boek een beetje kunnen helpen om toch iets van de unieke identiteit van onze polder te behouden in de nieuwe gemeente.

Niet alleen Beemster is bezig met het in kaart brengen van gedachten; ook Purmerenders krijgen een soortgelijk project aan de broek. Hoe zullen zij het vinden om met die stugge Beemsterlingen samen in één gemeente verder te gaan?
Eén van de inzendingen is die van Bob Soederhuizen, die bijna alles toont wat Beemster zo mooi maakt: rust, ruimte en natuur. Iedereen die in Zuidoost- of Middenbeemster de huidige bouwdrift aanschouwt, zou echter kunnen vrezen dat het niet stopt bij de grens van de kernen en zal het Wereld Erfgoed wel een echte waarborg blijven? Eén wens zal wellicht niet zijn ingezonden, namelijk dat na de fusie de nieuw gevormde raad in pais en vree zal kunnen vergaderen in plaats van elkaar 'af te fakkelen'. (een gehoorde opmerking, red.)

Omhoog