Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Pronkkleed voor 350-jarige Korenmolen De Nachtegaal
   
Middenbeemster, 18 mei 2019
Korenmolen De Nachtegaal is op zijn 350ste jaar in pronkkleed gestoken en kan daarmee wel tot allermooiste molen van Nederland worden uitgeroepen. Om het jubeljaar te vieren werd op zaterdagochtend 18 mei een molenwiek-kunstwerk onthuld dat zijn weerga niet kent. Het is een product van creatief denken en doen door vrijwiligers en leerlingen van de vier basisscholen in Middenbeemster.
Met assistentie van professionals Liesbeth Molenaar en Henk Albertsma, Mart Hellingman en Janna Bakker is de klus om met de kinderen de zeilen van de molenwieken zo prachtig te beschilderen zeer geslaagd te noemen. Albertsma vertelde dat de verf waterbestendig is en dat hij zelf de gekleurde banen op het doek had aangebracht.
De vernissage werd bijgewoond door een groot publiek, bestaand uit vrijwilligers en 100 jonge kunstenaars met hun fans, die gespannen het moment van de onthulling afwachtten. Tot die tijd waren de molenwieken van het publiek afgewend.  
 
 
De onthulling geschiedde ook door de kinderen zelf. Ze mochten onder toezicht van de echte molenaar aan het grote wiel draaien, waardoor de molenkap langzaam de kant van het publiek opdraaide en de schilderingen te voorschijn kwamen. De mooie tekeningen met voor elke wiek een ander thema in het teken van de Beemster vlag, maakten de aanblik van de molen wonderschoon. Het publiek beloonde de jonge kunstenaars met een groot applaus.  

Natuurlijk was er voor de kinderen als dank een passende molenverrassing, maar ook de assistenten werden in de bloemetjes gezet. De versierde molenwieken zullen zeker tijdens het jubileumjaar voor voorbijgangers en publiek draaien.
Elke zaterdag en woensdagmiddag is de molen ook geopend voor bezichtiging. Zie de eigen website www.nachtegaalbeemster.nl/

Omhoog