Start
Redactie
Mijmeringen
Over de Beemster Bengel
Nieuwsarchief
Gastenboek
 
Beemster Tegel voor Erny v.d. Kleut tijdens zangrepetitie
door gastschrijver Geert HeikensMaandagmiddag 23 september 2013 heeft Erny tijdens de repetitie van dameskoor Middelwijck uit handen van burgemeester Binkman de Beemster Tegel ontvangen. Als blijk van grote waardering dat zij al tien jaar de Beemster en het werelderfgoed middels de Bengel wereldwijd onder de aandacht brengt. De Beemster Tegel, een ontwerp van kunstenaar Bob Ernsting, is een gemeentelijke onderscheiding voor personen die zich dienstbaar hebben gemaakt voor de Beemster samenleving.

Een persoonlijk verslag
Maandagmiddag kwart voor drie... Burgemeester Brinkman loopt met zijn gevolg wijksteunpunt Middelwijck binnen. Uit de grote zaal klinkt gezang. Als hij de zaal betreedt, gaat het zingen gewoon door. Tot de laatste noot. Koorleden kijken verrast op. Wat staat er te gebeuren? Meer nog…voor wie komt hij? Als echtgenoot Cor en dochter Gerda de zaal betreden, gevolgd door Ank Pronk, begint het langzaam te dagen bij Ernie.
Harry Brinkman neemt het woord: “Excuses dat ik binnen kom vallen maar ik heb toestemming van de dirigent en uw voorzitter. Tien jaar geleden, op 7 augustus is de Beemster Bengel digitaal de lucht in gegaan. Gedurende die tien jaar is de Beemster Bengel een niet meer weg te denken website in onze gemeente geworden. Vanuit alle windstreken van deze aarde zijn er bezoekers van deze site. Beemster en het werelderfgoed wordt op deze manier wereldwijd gepromoot”.

Er klinkt volop instemmend gemompel van de overige koorleden. De burgemeester vervolgt zijn verhaal: “Persoonlijk vind ik het een hele prestatie dat iets zeer verdrietigs omgebogen kan worden naar iets positiefs.” Hij doelt daarbij op het motorongeluk van zoon Ruud. “Namens het bestuur van de gemeente Beemster mag ik jou de Beemster Tegel overhandigen”.

Erny is zichtbaar overrompeld en herpakt zich tijdens haar korte dankwoordje. “Ik ben blij verrast. Mijn voorgangster Ank Pronk heeft de tegel ook ontvangen en dat speelt dan wel eens door je hoofd”. Woorden die zo kenmerkend zijn voor Erny.


Complot
Na de bloemen en de kussen van Cor en Gerda, wordt er gepauzeerd. Tijd voor de koorleden om Erny te feliciteren. 
Dat gekozen is voor de uitreiking tijdens het dameskoor is niet zo verwonderlijk. Erny is secretaris. “Een geweldige kracht”, vertrouwt vice voorzitter Hetty Lourens me toe tijdens het kopje koffie met gebak.
Even dringt de vraag zich op wie er nu moet zorgen voor een verslag op de Bengel. Maar ook daar was door de mensen van het complot in voorzien.