Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Kennismaking met Mirjam Elias en Ronald Sweering

Het Verlaten Hotel

Weer geen Beemsterlingen deze keer, maar twee rasechte Amsterdammers, die wel banden met de Beemster hebben. Ronald Sweering en Mirjam Elias hebben namelijk een dochter, Nataschja, die in Breidablick woont en ze gaan daar regelmatig op bezoek. Hij is een bekend fotograaf en zij de schrijfster van het spannende jeugdboek: 'Het Verlaten Hotel', waarin verteld wordt hoe het was om in de oorlogsjaren 1940-1945 een kind te zijn.

 

Mirjam wilde wat over de Beemster, waar Nataschja nu woont, schrijven. Bij het zoeken naar informatie op internet stuitte ze op de Beemster Bengel. Een e-mailtje is natuurlijk zo gestuurd en zo kwamen Mirjam en de redactie van de Beemster Bengel met elkaar in contact. Gemeenschappelijke deler was het feit dat beiden door een ernstig verkeersongeluk met een groot leed werden geconfronteerd.
Tijdens een van de e-mail contacten vertelde Mirjam dat vorig jaar een boek van haar verscheen, dat buitengewoon goed werd ontvangen, zowel door de jeugd, die nooit de verschrikkingen van de oorlog heeft meegemaakt, als door ouderen, die het zich nog allemaal zo goed uit hun jeugdjaren kunnen herinneren. De hoofdpersoon in het boek, Ronald Sweering, (toen nog Ronnie) heeft het als klein jongetje, allemaal zelf beleefd. Voor zijn ogen gebeurden er opwindende en bijzondere maar ook vreselijke dingen; soms kan hij er nog niet van slapen en dan denkt hij aan zijn vriendjes en vriendinnetjes, die er opeens niet meer waren. Hij herinnert zich nog goed hoe geheimzinnig de volwassenen toen deden en dat je nooit iets tegen een ander moest zeggen over wat er thuis gebeurde. Dat kon namelijk heel gevaarlijk zijn. Je kon natuurlijk zelf op onderzoek uitgaan. Detectiefje spelen was ook in die tijd een aantrekkelijk spelletje.

Lezingen
Het lezen van een boek is vaak aanleiding om er over na te denken en vooral na te pratend. Dat was bij het Verlaten Hotel zeker het geval. Kinderen waren er helemaal van onder de indruk en praatten er over met elkaar maar ook met met volwassenen. Iets over de inhoud van het boek is te lezen op de eigen website van Het Verlaten Hotel . Er zit ook een nieuwsbrief bij en als er vragen zijn kan er ook een e-mail naar de schrijfster gestuurd worden
Het boek maakte zo'n indruk dat veel scholen nu vragen of Mirjam en Ronald eens zelf willen komen vertellen over toen, maar ook voor volwassen publiek houden ze lezingen. Met het oog op de naderende 4 mei Herdenking zou eigenlijk iedereen dit boek eens moeten lezen!