Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Munts nieuwe dahlia heet Ernica

Middenbeemster, 6 oktober 2006

Nog drie dagen resten voor bekend gemaakt wordt wie van de zeven genomineerden met de Beemster Cultuurprijs zal worden onderscheiden. Ook de redactie van De Beemster Bengel is natuurlijk reuze benieuwd of die toegekend gaat worden aan de internetnieuwsgaring van, voor en over de Beemster. Maar de bloemen zijn er al. Op donderdag 5 oktober belde Rijn Muntjewerff, de inmiddels wereldberoemde kweker van nieuwe dahliasoorten met de mededeling, dat hij zijn laatste creatie Ernica heeft genoemd en dat is nu juist de 'zondagse' naam van de redactrice van de Beemster Bengel.

"Kom maar eens gauw kijken", nodigde Munt uit, "Er staan nog een paar Ernica's mooi in de bloei, maar door de regen zal het wel gauw afgelopen zijn. De bloemen hebben daar erg van te lijden."

En het was een bijzondere verrassing, de kennismaking met deze nieuwe dahlia in fel oranje en met een vurig geel hart. "Die vond ik echt heel mooi bij je passen", verklaart Rijn.
De Ernica is in 2003 ontkiemd uit het zaad van zaadbollen in Munts dahliatuin. Er staan namelijk dahlia's in vele soorten en maten dicht bij elkaar. De bijen zorgen voor bevruchting, waardoor mooie nieuwe soorten kunnen ontstaan. De knollen van veelbelovende nieuwe variëteiten worden gestekt en als die het jaar daarop dezelfde mooie en goede eigenschappen hebben, dan is er sprake van resistentie en kan de kweek verder gaan met de knol die in het najaar weer uit de grond wordt gehaald.

Officiële registratie
Als aan de bovengenoemde voorwaarden is voldaan, kan Rijn de nieuwe soorten een naam geven en in Engeland laten registreren bij The Royal Horticultural Society of International Registration. De aanvraag voor registratie moet worden ingezonden, waarbij de naamgever kenbaar maakt hiermee akkoord te gaan. Dat werd op deze memorabele donderdag 5 oktober meteen maar ter hand werd genomen. Rijn heeft inmiddels al zo vaak al een nieuwe soort laten registreren, dat hij de tekst uit zijn hoofd kan opschrijven. Bij het beroep van de naamgever vulde hij in: " Famous journalist of the Beemster". Zo overdreven had het nu ook weer niet gehoeven, maar toch leuk! Als de registratie in Engeland behandeld is, wordt een officiële certificaat toegezonden.

Carel Kraayenhof
In totaal schat Rijn dat hij wel zo'n dikke dertig prachtige nieuwe dahliasoorten heeft gekweekt en die blijven niet allemaal in de Beemster. Wel nee! Ze gaan via professionele kwekers naar klanten overal in de wereld. Dat is bijvoorbeeld ook het geval met de Carel Kraayenhof, die hij drie jaar geleden liet registreren. De helgele dahlia is vooral in Argentinië een gewilde bloem. Leuk, dat ook Carel tot de zeven genomineerden van de Beemster Cultuurprijs 2006 behoort.

Beemster klei
De dahlia's van Muntjewerff zijn dus zeer begerenswaardig bij beroepskwekers, die maar al te graag zijn variëteiten commercieel gaan telen.
Over het algemeen winnen de dahlia's, die in het tuintje van Muntjewerff op de Beemsterklei bloeien, dan ook iedere keer als Rijn meedoet aan de dahlia-tentoonstellingen. Zo heeft hij al zoveel keren de eerste prijs gewonnen met de inzending van een enorme 'Uchuu', een prachtige rode bloem, die meer dan dertig centimeter doorsnee heeft. Om een idee te geven: op één van de bloemblaadjes is een euro gelegd. Toen hij die prijs al voor de zesde keer in de wacht sleepte, mocht hij de wisselbeker houden en werd er een andere bloem voor inzending geïntroduceerd. Maar ook hier weer was Rijn de winnaar.
De Uchuu die Rein kweekt, is geen product van hem zelf, maar hij hoopt natuurlijk wel dat door verstuiving diezelfde goede eigenschappen in andere nieuwe variatie terugkomen.

Koperaaltjes
Helaas is de 'Ernica' bijna zeker de laatste geregistreerde nieuwe dahlia die uit Rijns tuintje komt. De maand juli was veel te nat waardoor veel zaailingen door koperaaltjes aangevreten werden en verloren gingen. Bovendien kampt Muntjewerf met zijn gezondheid. Het lopen gaat hem steeds moeilijker af. In het voorjaar van dit jaar heeft hij nog kans gezien om kruipend de knollen in de grond te krijgen. Of hij dat volgend jaar ook nog kan volbrengen, is maar zeer de vraag.

Nominatie Beemster Cultuuirprijs

Iedereen in de Beemster werd in mei opgeroepen om kandidaten voor te dragen die iets voor de Beemster betekend hebben. Daarbij is de naam van Muntjewerff niet gevallen, maar hij heeft dus al vele jaren de Beemster ook wereldwijd uitgedragen. Denk maar aan alle prachtige dahlia's, die Beemster namen dragen.
Maar tevens is hij veel in (televisie)beeld gekomen door zijn andere hobby: het ontvangen van testbeelden uit heel de wereld. Volgend jaar dan, misschien....