Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Herinnering aan Jeanne Doets

Op zaterdag, 2 juli 2011 is op 85 jarige leeftijd mevrouw Jeanne Doets-Fritz overleden. Hoewel ze niet vanaf haar geboorte in de Beemster heeft gewoond, was zij toch in hart en nieren een Beemsterlinge. Zij was een verenigingsmens en stond open voor het culturele leven in de gemeenschap. Zo was ze jaren lang secretaris van Toneelvereniging Middenbeemster.

Op 29 april 2001 werd haar door de helaas veel te vroeg overleden burgemeester Postma een koninklijke onderscheiding opgespeld voor haar bijzondere verdienste voor de hele Beemster gemeenschap.

Jeanne was een bijzondere vrouw. Je kon gewoon niet om haar heen en ze zei de dingen zoals ze waren, recht voor zijn raap! Daardoor kwam ze wel eens bars over, vooral als je haar niet zo goed kende.
Als nieuwe inwoonster van de Beemster in 1975 had ik een eerste bijzondere kennismaking met haar in het behang- en schilderswinkeltje aan de Rijperweg in Middenbeemster om twee rolletjes behang te kopen voor het opfrissen van een kelderkast. Het hoefde ook geen dure exemplaren te zijn.
Nou, ik was dus een klantje van niks die geen advies nodig had en dat gaf ze dan ook niet. Of ik er soms ook nog een pak plaksel bij wilde hebben?

Later in 1985 bewonderde ik in mijn functie als recensent voor de Nieuwe Noord-Hollandsche Courent haar acteertalentl bij Toneelvereniging Middenbeemster. Ze speelde toen een zeer indrukwekkende rol in het stuk 'De Spaanse hoer'. Ik hoorde ook dat ze zó goed kon toneelspelen, dat ze zelfs een rol in een Nederlandse film had gespeeld. De titel weet ik niet meer. Ik heb er eens een stukje van gezien: ze stond in de deuropening van een molen en maakte een praatje met meen ik, een postbode. De Beemster had dus een echte filmster in zijn midden.
Na haar toneeljaren was declameren en verhalen vertellen haar sterke punt. Vooral bij de kerstviering van het vriendschappelijk huis-bezoek en ze was een gewaardeerde ceremoniemeester en gastvertelster tijdens het optreden van 'Septieme' , de muziekgroep van Vrouwen van Nu en Dameskoor Middelwijck.

Door mijn activiteit als artikeltjesschrijfster maakte ik nog wel eens een praatje methaar. En dan ga je iemand echt waarderen, zeker voor haar rondborstigheid, die echter ook geen tegenspraak duldde. Ze had een brede interesse, was ook geïnteresseerd in de Beemster Bengel, maar vond zichzelf te oud om nog zo'n apparaat aan te schaffen. Dus liet ik haar bij haar thuis op mijn laptop eens zien hoe internet werkte.

De laatste foto die ik van haar met Septieme maakte was in december 2010 ter gelegenheid van het optreden van 'Septieme' tijdens het kerstfeest voor Vrouwen van Nu in 2010. Bij die gelegenheid heeft Jeanne, die al heel ziek was en moe voor het laatst haar verhaal voorgedragen.

Erny van de Kleut