Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Even er tussen uit naar de Dolomieten

De trouwe bezoeker van deze website zal gemerkt hebben dat het even stil is geweest op de redactie van de Beemster Bengel. Het lage land werd namelijk twee weken verruild voor een blik op imposant berglandschap.

Twee weken geen computer en nergens een internetcafé geopend. Alles gesloten wegens een korte toeristenstop tussen wintersport en zomervertier in Duitsland en Zuid-Tirool.

Maar er viel onderweg wel heel wat te genieten van mooie kastelen, Middeleeuwse stadjes en overdadig versierde barokke kerkjes.

 

Kochum Rothenburg Wieskirche

Of van de landelijke rust en de veelkleurigheid aan bloemen van de romantische alpenweiden en het optreden van een plaatselijke kapel bij het Frühshoppen op Hemelvaartsdag.

Unterammergau fruhschoppen

Eindbestemming was Wolkenstein in de Val Gardena, een vallei ingeklemd tussen de reuzen van de Dolomieten. De wintersport maakt daar duidelijk de voornaamste reden van bestaan uit.
Tegen de hellingen verdringen zich dan ook de ski-hotels waarvan vele blijkens de 'glimmende' status van zeer recente datum, maar de meeste waren gesloten.
In de dorpen val je bijna over de lege skischolen, die in het winterseizoen natuurlijk wel volop draaien; en er is geen dal zonder één of meerdere ski-hellingen en die worden vaak ook al weer verdubbeld.
In deze omgeving blijkt het voorjaar vergeleken bij Nederland, wel zo'n maand verlaat. In de tuintjes bloeien nog tulpen en blauwe druifjes en 's morgens liggen er klontjes ijs op de klaverblaadjes.
Aan de appelboompjes staat de bloesem op uitkomen, maar de kastanjebomen staan er nog helemaal in de knop.
Toch, zo tegen de boomgrens, op de kille hoogte van ruim twee kilometer, waar op veel plaatsen nog sneeuw lag en het gras amper groen was, bleken er gentianen en wilde primula's te bloeien.

Ook al was het weer een paar dagen wat regenachtig en koud, toch viel er veel te genieten van het uitzicht over het dal en een bezoekje aan een van de dorpjes in de Val Gardena, waar de gebouwen fraai beschilderd zijn maar soms ook wel meer op poppenhuizen lijken.

En overal prachtig houtsnijwerk langs de weg en in de winkeltjes, want in deze streek wordt het beroep van houtsnijder, naast het toerisme veelvuldig uitgeoefend. Hier staat ook de houtsnijdersschool, waar veel jongelui het vak leren. Er wordt vooral veel religieus werk gemaakt maar ook romantische beeldjes en grote houten beelden van zwoegende werklui of aandoenlijk spelende kindertjes bij een fontein.

fragment uit de foto  met drieluikje
In een van de vele kleine ateliers langs de weg mocht een foto gemaakt worden van twee meisjes die bezig waren met het beschilderen van piepkleine drieluikjes en Maria beeldjes.

Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van de reis naar Zuid Tirool was wel een autorit over de Gruppo del Sella (met als hoogste punt de Piz Boë waar de top een hoogte bereikt van 3152 m). Vele haarspeldbochten en een indrukwekkend panorama.