Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Beemster Kinderkoor

Eindelijk!... weer eens een kinderkoor in Middenbeemster

Middenbeemster, oktober 2003 -
Ds. Nico Schroevers en zijn echtgenote Marie zijn er in geslaagd om voor elkaar te krijgen wat niemand in jaren is gelukt, namelijk de oprichting van een kinderkoor in Middenbeemster. Zij hebben bovendien niemand minder dan de bekende dirigent Jan Maarten Koeman weten te 'strikken' om de artistieke leiding van het koor op zich te nemen.

Vanaf eind september repeteert het koor, dat inmiddels al 25 leden in de leeftijd van plm. 8-12 jaar telt, in de kosterij in Middenbeemster. De repetities, die op woensdagmiddag van 16.45 tot 17.30 uur worden gehouden, kenmerken zich door uitbundig plezier en er wordt met groot enthousiasme gezongen. Voorlopig houden de piepjonge zangertjes zich bezig met het instuderen van kerstliedjes uit allerlei landen.

Jan Maarten Koeman heeft bekendheid gekregen door een groot aantal andere koren, die hij in deze omgeving leidt, onder meer de bekende Kickerkoren van Muziekschool Waterland. Daarmee heeft hij zelfs buitenlandse tournees gemaakt. Hij weet met de kinderen om te gaan. Enthousiast en vakkundig brengt hij ze het zingen bij, waarbij hij ook let op houding, adembeheersing, ritme en uitspraak. Natuurlijk hoort daar ook stemvorming bij, maar in de eerste plaats komt het plezier in het zingen. De liedjes liggen ook zo fijn in het gehoor, dat het niet lang duurt of ze gaan allemaal lekker mee swingen. Jan Maarten roept daarom vrolijk: "Hé!, het lijkt hier meer op een discokoor dan op een kerstkoor."

Oefeningen Het lijkt wel een discokoor

Jan Maarten kent zijn nieuwe koorleden natuurlijk nog niet allemaal bij naam. Maar daar heeft hij wat op bedacht. Hij maakt van elk kind een foto en daar moeten ze hun naam bij schrijven. In de herfstvakantie gaat hij daarop studeren, zodat hij de volgende repetitie van iedereen weet hoe hij of zij heet.

Allemaal op de foto Echter, niet van alle jonge zangers en zangeressen kan een foto worden gemaakt, want er missen op deze repetitie een stuk of wat koorleden uit Westbeemster. Die zijn namelijk op schoolreis zijn. Nou, ze zullen hun leuke koorrepetitie vast en zeker wel een beetje missen.

Kinderkoor Middenbeemster?

Wat de naam van het koor betreft: voor het gemak heeft Jan Maarten het voorlopig 'Kinderkoor Middenbeemster' genoemd, maar er moet nog een echte naam voor bedacht worden. Daarom heeft hij een prijsvraag uitgeschreven. Kunnen de kinderen zelf wat leuks bedenken! Maar voor zolang is het dus voor het gemak maar even 'Kinderkinderkoor Middenbeemster' en de dirigent heeft er een lekker 'inzingertje' van gemaakt, dat met veel variaties zowel door het koor als 'solisten' wordt vertolkt.

Zingen werkt aanstekelijk

De kinderen, die al een paar keer op de repetitie zijn geweest, komen opgewekt de bovenzaal van de kosterij binnen en nemen al hun vaste plekje naast vriend of vriendin in. De jongens zitten op de achterste rij. Een meiske dat pas lid van het koor geworden is, kijkt nog een beetje verlegen de kat uit de boom. Ze wil zo graag meezingen, maar durft het eigenlijk niet zo goed! Toch duurt het niet lang of ze schuift gezellig bij op de achterste rij, bij de 'heren'. Ds. Nico Schroevers: assistent en penningmeester. Dit is dus echt een gemengd koor. Het gaat er heel gezellig toe in de bovenzaal van de kosterij en als aan het slot van de repetitie een paar moeders binnen komen, krijgen ze meteen van Nico Schroevers een papier in de hand gedrukt waarop het lied 'Ik zoek een leuk kerstliedje' staat. Ze mogen lekker meezingen. Nico is behalve penningmeester (deelname aan het koor is slechts € 12,00 voor 12 tot 13 repetities) ook nog assistent van Jan Maarten. Hij mag de CD speler bedienen. Dit liedje wordt namelijk niet op de piano begeleid maar door een heel orkest.

Soms is het voor pas beginnende zangers moeilijk om de goede toon over te nemen van een mannenstem. Koeman heeft dit opgelost door de hulp in te roepen van Minke. Minke is veertien jaar en zit op het atheneum aan het Jan van Egmond College. Zij heeft al zeven jaar zangervaring bij twee van de Kikkerkoren van Muziekschool Waterland: de Kickers en de Donderkoppen. Minke heeft een mooie zuivere stem. Ze vindt het heerlijk om te zingen en dat doet ze wel vier keer per week. Ze heeft ook zangles. Ondanks al die activiteiten heeft ze nog tijd over om de nieuwe liedjes voor te zingen en het piepjonge kinderkoor van Middenbeemster te steunen. Dat Jan Maarten haar gevraagd heeft hem te helpen, vindt ze uiteraard bijzonder vererend en dat ze boven al die pukkies 'uittorent' vindt ze helemaal geen bezwaar: "Juist leuk!"

Wie ook mee wil zingen in het nieuwe kinderkoor kan zich aanmelden bij de familie Schroevers, tel.: 681403, maar gewoon eerst even langs komen om te kijken, mag ook. Jan Maarten heeft wel een maximum gesteld aan het aantal leden: 35 vindt hij wel genoeg.